divendres, 15 d’octubre del 2010

PNL Programació Neuro-Lingüística

El darrer dia a processos psicològics bàsics, vam conèixer la Programació Neuro-Lingüística. Una de les coses que més em va encuriosir és el tema del llenguatge interior; modificant aquest "monòleg interior" podem canviar la manera de sentir o actuar i programant-ho podem millorar. Penso que tot i que hi ha múltiples factors que intervenen en el nostre benestar, nosaltres tenim una bona part de responsabilitat en intentar millorar-lo, només cal trobar els recursos i sobretot, les ganes de fer-ho!



Buscant sobre el tema he trobat una pàgina web molt interessant on apareixen diferents estratègies en la Programació Neuro-Lingüística. 

Hi podreu trobar estratègies sobre temes diversos:

- cree en ti mismo
- inteligencia emocional
- elije desarrollar tu potencial
- controlar el estrés
- ser consciente...



Aquí veiem un fragment d'un exemple d'estratègia per millorar l'autoestima, acompanyada d'un petit exercici semblant al que vam fer a l'aula: 



(...)“La gente que se siente bien consigo misma produce resultados positivos”.
Hay que entender que la autoestima es un estado mental. Es la manera en que piensas de ti mismo. Es confianza, valoración y respeto por uno mismo. Está constituida por sentimientos positivos que reflejan una actitud positiva en que realmente crees que puedes lograrlo, actitud contraria a la pesimista y pasiva en la que piensas que no vale la pena el intento pues el fracaso es inminente.
La clave para alcanzar una autoestima elevada es la disposición para asumir la responsabilidad de tus sentimientos y de tus pensamientos. Aquí es donde PNL entra en acción. Llegamos a la vida adulta con una serie de vivencias, que en ocasiones no podemos manejar y caemos en actitudes de culpa, enojo, depresión, miedo, etc. La Programación Neurolingüística nos ayuda a retomar todas esas capacidades que creíamos haber perdido en el camino y nos enseña a poder manejar nuestras emociones de una manera asertiva y sana para nosotros y para los demás.
El ingrediente principal de una baja autoestima es el miedo, ya que éste paraliza cualquier intento de movimiento. Es la expectación del mal. Por lo tanto, el ingrediente principal de una alta autoestima es la seguridad, ya que ésta siempre nos lanzará hacia delante. Es la expectación del bien.
Te propongo un ejercicio para elevar tu autoestima:
  1. Piensa en un momento en el que hayas estado perfectamente seguro de ti mismo, y que esta seguridad te haya permitido salir adelante. Puede ser en cualquier etapa de tu vida pasada.
  2. Cierra tus ojos y viaja a ese lugar. Revívelo completamente. Ve en qué lugar te encuentras y cómo es. Escucha los sonidos y/o voces que hay ahí, respira profundamente y déjate sentir esta seguridad que te saca adelante en este momento específico. Toca la parte de tu cuerpo donde sientes con más fuerza esta seguridad y vuelve a respirar profundamente. Ponle un color, el primero que se te venga a la mente a esta sensación de seguridad y nuevamente respira profundamente dejándote bañar por este color. Goza por unos instantes de esta sensación observando y sintiendo su color y manteniendo tus manos en el lugar dónde se encuentra.
  3. Ahora abre tus ojos y date cuenta que esta seguridad es parte tuya, que ya la conocías y que has empleado en otras ocasiones.
  4. Ahora cada vez que necesites seguridad, puedes acceder a ella con solo cerrar tus ojos, tocando la parte de tu cuerpo donde se encuentra integrada, visualizando y sintiendo el color que tiene, al mismo tiempo que respiras profundamente.
Si crees necesario, puedes hacer este ejercicio, con diferentes situaciones específicas, donde tú hayas manejado la seguridad, procurando tocar ese sentimiento en el mismo lugar y con el mismo color, para que se vaya formando una programación efectiva de seguridad que elevará tu autoestima. (...)

Aquí teniu l'enllaç per a més informació: http://www.estrategiaspnl.com/index.php


7 comentaris:

  1. Bones Paula!
    Aquesta activitat que proposes fer, o bé la que vam dur a terme a l'aula, em resulten interessants de realitzar.
    Haig de dir però, que a mi personalment, m'ha costat més imaginar-me un moment en el qual hagi estat perfectament segura de mi mateixa que l'activitat d'imaginar-me una persona que no em caigui bé(activitat que vam fer l'altre dia a classe).
    De totes maneres ha sigut molt interessant dur a terme l'exercici.

    ResponElimina
  2. Monòleg interior... ja em fa pensar en l'amígdala (la cuina emocional) i tota la seva complexitat...
    Bones entrades al blog. Per cert, vas provar a veure si eres més ràpida que que l'Ayumu? http://games.lumosity.com/chimp.html

    Jo només he aconseguit fer 4 pantalles completes. Mala memòria visual...

    fins aviat!

    ResponElimina
  3. Si ho vaig provar! 5 pantalles, no està malament però encara ens queda molt per arribar al seu nivell!

    Fins dilluns!!!

    Paula

    ResponElimina
  4. Jo també he anat a parar a aquesta pàgina web! A part de la gran varietat d'exercicis que ofereix, m'ha agradat molt la manera com explica com funcionem les persones.
    En l'apartat "los visuales, los auditivos y los kinestésicos" els explica de manera molt amena!

    Fins dilluns!

    ResponElimina
  5. Paula, la teva aportació m'ha semblat molt interessant, sobretot l'exercici que proposes per tal de millorar l'autoestima.
    Però, jo em pregunto? Una persona que té una baixa autoestima, per tant, no és segura amb ella mateixa, què i com podem fer per millorar això?
    Sempre he pensat que és molt fàcil donar consells i arguments per tal d'aconseguir que aquella determinada persona es senti segura amb ella mateixa. Però, realment és tan fàcil com sembla?
    A vegades, hi ha persones que ni tan sols sabrien trobar alguna situació o moment al llarg de la seva vida en el qual s'haguessin sentit segures d'elles mateixes.
    Realment, penso que el tema de l'autoestima lligat amb el de la seguretat amb un mateix és molt difícil de tractar i de fer canviar.

    Sincerament, la teva aportació m'ha agradat molt i m'ha donat molt per pensar i reflexionar.
    Gràcies!

    ResponElimina
  6. Hola Núria, entenc el que dius i ho comparteixo, no és gens fàcil aconseguir millorar l'autoestima i per aconseguir-ho estic segura que s'ha d'anar molt més lluny d'aquesta simple activitat.
    Pel que fa a la seguretat, penso que tota persona s'ha sentit segura d'ella mateixa algun cop a la vida, encara que sigui amb la cosa més senzilla o ridícula; i que aquesta seguretat s'ha anat afeblint transformant-se en pors.

    Estic convençuda de que si busquéssim bé trobariem un moment de la nostra vida en el que ens hem sentit bé amb nosaltres mateixos i d'aquesta manera ens podriem questionar: Per què ara no sóm capaços de fer-ho? Què o qui ha canviat la nostra forma de pensar/actuar?

    Penso que la clau està en la voluntat, en el coneixement de les nostres possibilitats i els nostres límits, l'acceptació i confiança en nosaltres mateixos... en definitiva, per poder canviar s'ha de voler canviar. Evidentment, com dius tu, no és tan senzill com sembla...

    Espero haver contestat la teva pregunta..

    Fins aviat!

    PAULA

    ResponElimina
  7. Paula, comparteixo amb tu la idea que una persona ha de conèixer les seves possibilitats i limitacions, com també la idea qu s'ha d'acceptar i confiar en ella mateixa per tal d'anar construint una seguretat amb ella mateixa i així, a poc a poc, anar millorant la seva autoestima.
    Sí, suposo que és això. Però, contínuo pensant, igual com dius tu, que no és tan senzill com sembla. Darrere de tot això, penso que hi ha d'haver un treball constant sobre el coneixement d'un mateix.

    Gràcies per la resposta.
    Fins demà!

    ResponElimina